środa, 23 listopada 2011

aromatyczna zupa grzybowa

Składniki


Suszone grzyby (ok. 3 garści)
Marchew
Pietruszka
Seler
Ziemniaki 2-3 szt.
cebula
Śmietana 2-3 łyżki
Sól, pieprz, magi
oliwa




Przygotowanie

Suszone grzyby wypłukać i namoczyć na min. 2h. Następnie ugotować wywar z grzybów (gotować do miękkości). Grzyby wyciągnąć z wywaru, gdy ostygną -pokroić w paseczki i poddusić na patelni wraz z oliwą. Marchew, seler i pietruszkę umyć, obrać i pokroić w kostki. Warzywa poddusić na małym ogniu na patelni z oliwą. Warzywa ugotować w garnku z wodą , ziemniakami pokrojonymi w kostkę oraz cebulą (przypaloną wcześniej nad palnikiem). Gdy wywar jarzynowy będzie gotowy połączyć go z wywarem grzybowym i pokrojonymi grzybami. Do całości dodać śmietanę, doprawić do smaku.

Zupa jest niezwykle aromatyczna, warzywa mają słodkawy posmak. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz