poniedziałek, 31 października 2011

Zupa z dyni

Składniki

- dynia zmielona (ew. starta) - ok. 1 kg


- 2 cebule pokrojone w kostkę


- 2-3 marchewki starte na grubym oczku


- 3-4 ziemniaki pokrojone w drobną kostkę


- 1-2 serki topione


- 1 kostka rosołowa (najlepiej o mniejszej zawartości soli)


- przyprawy do smaku (sól, pieprz, gałka muszkatołowa, papryka slodka, chili)





Przygotowanie

Wrzucić do garnka zmieloną dynię, zalać niewielką ilością wody, dodać kostkę rosołową, zagotować.

Dopełnić wodą do satysfakcjonującej nas ilości. Dodam że zupa ma być dość gęsta. Dodać cebulę, marchewkę i ziemniaki. Doprowadzić do miękkości.

Dodać serki dopione, rozpuścić je w zupie.

Doprawić sporą ilością pieprzu, gałki muszkatołowej i papryki. Można dodać kawałeczki papryczki chili.

Zjeść. :)

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz