piątek, 4 listopada 2011

Nóżki w miodowej marynacie - rewelacyjne

Składniki

10 nóżek (podudzi , pałek) z kurczaka,
7.5 łyżek ketchupu,
2 łyżki miodu gryczanego,
1 łyżeczka miodu jasnego ( spadziowy, lipowy,akacjowy...wszystko jedno :-) )
1 mała cebulka (wielkości jajka)
1 płaska łyżeczka imbiru,
1/4 łyżeczki curry,
2 łyżki sosu sojowego,
1 łyżka oliwy (najlepiej z oliwek)
vegeta

Za przepis dziekuje mojej koleżance Patrycji :-)
odkąd go spróbowałam jadam kurczaka tylko w tej wersji!!!



Przygotowanie

Nóżki umyć i odłożyc na bok.
 
ZALEWA:
Przygotować naczynie w którym zmieszczą sie wszystkie nóżki (np.miska) wymieszac w nim wszystkie składniki oprócz vegety. Cebulke posiekac w drobną kostkę i też wrzucić do reszty. do takiej zalewy (brązowa papka) włożyć nóżki.chwile mieszac tak aby zalewa w miare równo obtaczała wszystkie pałki.Odstawic na noc do lodówki.
Nastepnego dnia nózki wyjmujemy z zalewy i układamy na blasze lub i innym naczyniu bez przykrycia posmarowanym odrobina tłuszczu (np.oliwa), posypujemy niewielką ilością vegety i wstawiamy do piekarnika ( ok.180 stopni) na 45 - 60 minut w zależnosci od piekarnika (termoobiegi i inne bajery)

UWAGA! Nie zalewamy kurczaka marynatą w której leżał!!!

Kurczaczka można podawać na gorąco na obiadek ( z ryżem , zapiekanymi ziemniaczkami...itp.)

Można również podawać go na zimno jako przekąskę  (świetnie sie sprawdza na imprezach)

Mozna go również piec na grillu :-)

We wszystkich jednak wersjach najlepiej smakuje z sosem czosnkowym!!! ( przepis na sos w moich przepisach "sos czosnkowy z serem")



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz