sobota, 5 listopada 2011

Sernik na zimno z galaretek

Składniki

3 serki homogenizowane waniliowe po 150g
3 galaretki różnokolorowe (czerwona, żółta, zielona)
1 szklanka mleka
3 łyżeczki żelatyny
owoce lub orzechy do dekoracji

Czas przygotowywania ok, 1 godziny.
Czas stygnięcia od 1-4 godzin (w zależności od temp w lodówce :))
Cena sernika to ok 9zł.



Przygotowanie

Lepiej smakuje niż wygląda...
Galaretkę czerwoną rozpuść w 1 szklance gorącej wody, gdy stężeje wymieszaj ją z jednym serkiem. Tortownicę lub inną formę posmaruj olejem i wyłóż na niej masę wiśniową. Mleko zagotuj i rozpuść w nim żelatynę, gdy stężeje wymieszaj z drugim serkiem. Masę tę wylej na masę czerwoną. Galaretkę żółtą rozpuść w 1 szklance gorącej wody, gdy stężeje wymieszaj ją z trzecim serkiem i wylej ją na białą masę. Na żółtej masie rozłóż owoce i zalej je galaretką zieloną, przyrządzoną wg przepisu na opakowaniu. Włóż do lodówki lub w zimę na balkon i odczekaj od 1-4 godzin.
Smacznego!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz