poniedziałek, 7 listopada 2011

Kurze udka po węgiersku

Składniki

4 udka kurczaka
3 papryki, każda innego koloru
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 pełna szklanka piwa
chilli w proszku ( lub papryczka, ilość do smaku)
papryka słodka (około łyżeczki)
sól
koncentrat (mała puszka)



Przygotowanie

Na dno garnka dać połowę pokrojonej w paski papryki, cebuli pokrojonej w pół - talarki, udka  ( mozna je obsmażyć, ale ja najlepiej lubię nie obsmażane, a obrane ze skórki, którą wyrzucam).  Dodać resztę papryki i cebuli , piwo, sól, paprykę słodką, koncentrat i tyle wody, aby wszystko było przykryte. Dusić na małym ogniu około godziny, dodać chilli (świeżą paryczkę dać od razu) wcisnąć czosnek.
Pyszne z ryżem lub makaronem

Danie można podawać młodocianym, gdyż alkohol całkowicie odparowuje

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz