poniedziałek, 12 marca 2012

Zupa pomidorowo paprykowa pycha

Składniki

bulion
2 marchewki
pietruszka
2 cebule
pomidory- świeże lub z puszki czy kartonika
papryka świeża,
troche pepperoni lub chili w płatkach lub kilka kropel ostrego sosu
przecier pomidorowy
można dać troche keczupu
łyżka śmietany i mąki
czosnek 4 ząbki - przez praske
przyprawy sól, pieprz, maggi, papryka słodka, ostra, bazylia, oregano
ser żółty, ew. parmezan



Przygotowanie

zupa powstała przypadkowo, miala to byc pomidorówka ale wpadłam na pomysł że może by zrobić coś innego - wyszła po prostu rewelacja!

robimy bulion z miesa lub kostki - ja zawsze używam 2 wolowe lub 1 wolowa jedna z kury, wrzucamy marchew i pietruszke
na patelni smażymy cebule, pomidory , papryke, czosnek i po kolei wszystko wrzucamy do zupy, proporcje całkowicie dowolne w zależnosci co lubimy!
 
dodajemy do zupy reszte składników, zabielamy śmietaną i mąką.

Pomysł 1:
wszystkie warzywa kroimy drobno i wtedy czujemy co jemy i zupa jest zabielona smietaną i mąką

Pomysł 2:
składniki kroimy w wieksze kawałki, miksujemy blenderem i powstaje pyszny krem paprykowo-pomidorowy
wtedy nie dodajemy śmietany i mąki, zupa będzie wystarczająco gęsta i będzie miała piękny kolor

oba pomysły zostały wypróbowane i oba są super!
zupe podajemy posypaną startym serem i z grzankami lub bagietką!

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz