czwartek, 29 marca 2012

Bit 3

Składniki

7 paczek herbatników (7x10 dag)
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
½ litra mleka
2 budynie waniliowe
10 dag masła
200 ml śmietany 30%
1 opakowanie bitej śmietany w proszku “Śnieżka”
wiórki kokosowe



Przygotowanie

Prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć herbatnikami.

Puszkę mleka przełożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować 2 godziny. Podczas gotowania do garnka z puszką należy dolewać wodę, tak aby puszka przez całe 2 godziny gotowania była zakryta wodą. Po około 15 minutach otworzyć puszkę i karmel wylać na warstwę herbatników. Następnie na karmel wyłożyć kolejną warstwę herbatników. Lekko docisnąć.

1 ½ szklanki mleka zagotować. W pozostałym mleku rozmieszać budynie waniliowe, i całość wlać do gotującego się mleka. Chwilkę pogotować, i do gorącego budyniu dodać masło i wymieszać łyżką. Gorącą masę wyłożyć na herbatniki, a na nią wyłożyć ostatnią już warstwę herbatników.

Do schłodzonej śmietany wsypać bitą śmietanę w proszku i razem ubijać. Ubitą śmietanę wyłożyć na warstwę herbatników. Wierzch ciasta posypać wiórkami kokosowymi.

Schłodzić w lodówce. Ciasto najlepsze jest na drugi dzień.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz