wtorek, 13 marca 2012

zupa krem z selera naciowego i cebuli

Składniki

- seler naciowy
- 3 cebule
- 200 ml śmietany 18%
- 4 kostki rosołowe
- ok. 4 łyżek mąki do zagęszczenia zupy
- 2 litry wody
- sól
- pieprz - nalepiej świeżo mielony



Przygotowanie

Zagotować wodę z kostkami rosołowymi; Oddzielnie na patelni udusić na oliwie i z odrobinką wody cebulę pokrojoną dowolnie i selera - tez dowolnie pokrojonego - do zmiększenia. Jak trochę zmiekną - zmiksować i dodac do garnka z wrzącą wodą. Gotować ok. 5 minut, zagęścić mąką, cąły czas gotując - około 3 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem - na koniec dodać smietaną. Dekorować natką pietruszki i na talerzu już posypać zmielonym świeżo pieprzem.

Pycha. Polecam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz