piątek, 23 marca 2012

Dżem z węgierek

Składniki

2 kg śliwek węgierek,
1 - 1,90 kg cukru



Przygotowanie

Umyte śliwki pokroić na połówki, oddzielając pestki. Na płaskiej misce lub płaskim szerokim nie obitym emaliowanym garnku można zasypać połówki śliwek mniej więcej połową cukru, pozostawić przykryte na kilka godzin lub część śliwek z bardzo małym dodatkiem wody rozgotować, włożyć resztę owoców, zagotować i wtedy dodać cukier. Jednym i drugim sposobem gotując dżem należy go często mieszać, bo śliwki bardzo łatwo się przypalają.
Gotować do ściemnienia i zgęstnienia masy do takiego stopnia, aby zrobiona łyżką bruzda nie zlewała się na powierzchni. Słoiki przed złożeniem dżemu należy bardzo dokładnie wymyć i wygotować.
Składać dżem do gorących słoików osączonych z wody i zaraz zamykać. (Można też słoiki podgrzewać w piekarniku)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz