poniedziałek, 12 marca 2012

Kapusta włoska kwaszona

Składniki

  5 kg kapusty włoskiej,2 kg jabłek (antonówek),1 kg ogórków,10 dag soli,pęczek koperku.




Przygotowanie

    Kapustę oczyścić, poszatkować razem z głąbem i wymieszać z solą.
Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paseczki.
Ogórki umyć, obrać i drobno pokroić.
Koperek umyć i drobno posiekać.
Wszystkie składniki wymieszać, włożyć do kamiennego garnka i mocno ubić, przycisnąć obciążonym talerzem.
Po 2 tygodniach przełożyć kapustę  do słoików typu twist, ubić, zakręcić i pasteryzować 20 minut.
Można używać jej do przyrządzania surówek i sałatek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz