niedziela, 18 marca 2012

Sernik królewski z owocami

Składniki

Ciasto:
3 szklanki mąki
1 kostka margaryny
5 żółtek
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru

Masa serowa:
1 kg białego sera (najlepiej - twarożek sernikowo-kanapkowy)
2 całe jajka
2 budynie śmietankowe bez cukru
1 szklanka cukru pudru
1 kostka tłuszczu

Masa bezowa:
białka z jajek użytych do ciasta
1 szklanka cukru

Owoce:
puszka lub dwie owoców w syropie własnym - ananasów, brzoskwiń lub moreli



Przygotowanie

Ciasto na sernik:
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść dokładnie razem. podzielić na 3 części - 1 z nich zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki.

Masa serowa:
Cukier utrzeć dokładnie z tłuszczem przy pomocy drewnianej gałki. Ucierając dodawać stopniowo jajka, ser oraz proszek budyniowy.

Masa bezowa:
Białka z jajek użytych do przygotowania ciasta ubić z dodatkiem jednej szklanki cukru.

Dwiema pozostałymi niezamrożonymi częściami ciasta wykleić blachę.
Gotową masę serową wyłożyć na ciasto.
Na masie serowej ułożyć odsączone owoce - pokrojone na cząstki morele, brzoskwinie lub ananasa. Lekko wcisnąć je w masę.
Masę bezową wyłożyć na owoce.
Zetrzeć na wierzch zamrożoną część ciasta.

Sernik wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 100 stopni i od razu zwiększyć ją do 180 stopni. Ciasto należy piec około 1 godzinę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz