piątek, 2 marca 2012

Rolada wołowa faszerowana z jajkiem i papryką

Składniki

Składniki:
1 kg mięsa wołowego bez kościbułkacebula25 dkg szynki wędzonej gotowanej10 dkg słoninysól,pieprz2 jajka na twardoolej1 strąk czerwonej papryki1 strąk zielonej papryki




Przygotowanie

        Namoczyć bułkę w wodzie.Mięso rozciąć tak , by powstał płaski płat ,rozbić go  tłuczkiem i posolić.Cebulkę obrać  i pokroić.Przygotować nadzienie:
Odciśniętą bułkę i cebulę zmielić ,wymieszać z pokrojoną w kostkę szynką i słoniną.Doprawić solą i pieprzem.Farsz rozłożyć na mięsie.Na brzegu ułożyć jajka pokrojone w ćwiartki.Zwinąć roladę (zaczynająć od boku z jajkiem) i owinąć nitką.Obsmażyć na oleju .Włożyć do brytfanny ,obłożyć pokrojonym w paski miąższem papryki .Piec ok.1,5 godziny w temperaturze 220 o C,polewając od czasu do czasu sosem.Zdjąć nitkę ,pokroić w plastry.Podawać razem z papryką.Potrawa jest bardzo smaczna i bardzo prosta w przygotowaniu.




Przepis pochodził z "Pani domu",ale trochę go zmieniłam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz