piątek, 2 marca 2012

Sałatka szwedzka Grażynki

Składniki

4 kg ogórków
10 szklanek wody
1 szklanka soli
1/2 kg cebuli
4 gałązki naci z selera


Zalewa:
2 szklanki octu
4 szklanki wody
3 szklanki cukru
1 łyżeczka przyprawy do grilla lub steku
1 łyżeczka ziela angielskiego
1 łyżeczka gorczycy
3 liście laurowe





Przygotowanie

Zagotować wodę z solą i wystudzić.

Ogórki pokroić w grube plasterki lub klocki, wrzucić do garnka z zimną solanką na wierzch położyć pokrojoną w plastry cebulę, a na to liście selera.

Odstawić na 3 godziny.
Wszystko odsączyć i dowolnie układać w słoikach na przemian z cebulą i pokrojonymi liśćmi selera. Na samym wierzchu słoika liście selera

Zalać gorącą zalewą ogórki w słoikach i pasteryzować 10 minut.

Polecam. Pyszna sałatka.
Dobrze smakuje również jako składnik sałatki gyros podanej na WŻ.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz