piątek, 2 marca 2012

Ciasteczka minki

Składniki

CIASTO:

375g mąki
250g margaryny
125g cukru pudru
   1    łyżka kakao
   2    żółtka
         szczypta soli

DODATKOWO:

czerwony barwnik w proszku
zielony barwnik w proszku

NADZIENIE:

1 puszka mleka skondensowanego słodzonego gotowanego około 2 godziny



Przygotowanie

CIASTO:

Ze składników (bez kakao) zagnieść gładkie ciasto. Podzielić je w stosunku 3/4  do  1/4 . Do większej części dać kakao i szybko zagnieść. Mniejszą część podzielić na trzy części. Do jednej części dodajemy czerwony barwnik w proszku, drugą zostawiamy taką jaka jest, a do trzeciej dajemy zielony barwnik w proszku. Ciasta dać na 2-3 godziny do lodówki, każde w osobnym woreczku. Następnie z ciasta kakaowego wycinać okrągłe ciastka. Ciastka będziemy potem składać więc każde ciastko musi mieć swoją parę. Ciasta układamy na papierze do pieczenia. Na co drugie ciastko układamy dwie kuleczki zrobione z ciasta zielonego i lekko spłaszczamy. Na wierzch dajemy kulkę z jasnego ciasta. Z czerwonego robimy noski i języki. Na zdjęciu ich nie ma ale robiłam je w kształcie łezki i przyklejałam w otwarte buzie:) Z jasnego ciasta robimY uśmiechy i inne śmieszne minki. Gotowe ciastka pieczemy w temp. 200oprzez około 15-20 minut. Zimne ciastka, które są bez minek smarujemy strony lekko przestudzonym karmelem i nakladamy ciastko z minką. Następnie ciastka zostawiamy, by karmel nam stężał.




Jeśli ktoś nie lubi karmelu to ciastka można przełożyć dowolną masą lub kremem. Do tego celu nadaje się również dżem lub powidła.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz