wtorek, 27 marca 2012

Gulasz po serbsku

Składniki

75 dag wołowiny
7 dag smalcu
4 średnie cebule
2 strąki zielonej papryki
3 średnie pomidory
50 dag ziemniaków
3 ząbki czosnku
1 główka kapusty włoskiej
1 łyżeczka suszonego majeranku
papryka,
sól i pieprz do smaku



Przygotowanie

Mięso umyć, osuszyć, pokroić w dużą kostkę. Cebulę drobno posiekać zeszklić na tłuszczu, dodać mięso i przyprawy. Podlać kilkoma łyżkami wody. Dusić pod przykryciem. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych i również pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki pokroić na małe kawałki. Kapustę poszatkować. Tak przygotowane warzywa dodać do na wpół miękkigo mięsa. Wymieszać. Dusić na małym ogniu do miękkości mięsa i warzyw, od czasu do czasu mieszając.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz