sobota, 24 marca 2012

Ryba po włosku

Składniki

dla 1-2 osób, na małe naczynie żaroodporne:


*   2 świeże filety z dorsza


*   2 torebki ryżu


*   przecier pomidorowy, passata pomidorowa (ok. 0,5 szklanki)


*   mozzarella (starta na grubych oczkach, do podsypania)


*   mąka


*   sól, pieprz, oragano, oliwa z oliwek


 



 


 





Przygotowanie

1. Ryż ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, przesypać do miski. Dodać przecier pomidorowy, trochę soli, pieprzu - wymieszać.

2. Rybę posolić i popieprzyć, odstawić na 15minut na bok. Obtoczyć w mące i usmażyć na oliwie po 2-3minuty z każdej strony. Wyłożyc na talerz.

3. W naczyniu żaroodpornym wyłożyc połowę ryżu, na to rybę. Przykryć resztą ryżu i obsypać mozzarellą (Lecz nie dużo! Najwazniejsza w tym zestawieniu jest ryba). Posypać oregano i podlać jedną łyżką oliwy.

4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, dopóki ser się nie rozpuści.

 

Zainspirowana przepisem pochodzącym z książki "Kuchnia Polska" postanowiłam zrobić te pyszne, a zarazem lekkie danie na piątkowy obiad. Udało się i bardzo smakowało mojemu chłopakowi. Kolejne kulinarne wspomnienie wakacji! ;)

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz