piątek, 16 marca 2012

Ciasto migdałowo- wiśniowe wiedeńskie

Składniki

ciasto:
- 150 g mąki
- szczypta proszku do pieczenia
- 50 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 białko
- 100 g masła lub margaryny
obłożenie:
- 1 łyżka tartej bułki
- 500 g wiśni bez pestek (mogą być rozmrożone lub ze słoika)
- 1 żółtko
- 75 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 50 g śmietany
- 15 g mąki ziemniaczanej
- 100 g płatków migdałowych
- cukier puder



Przygotowanie

1. Zagnieść składniki ciasta i chłodzić 30 minut.
2. Ciastem wykleić natłuszczoną tortownicę (dno i brzegi). Dno posypać tartą bułką, wyłożyć odsączone wiśnie.
3. Resztę składników wymieszać i pokryć nimi ciasto.
4. Piec 45 minut w 200 stopniach. Posypać cukrem pudrem po wystudzeniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz