środa, 14 marca 2012

Makaron z sosem borowikowym - błyskawiczny

Składniki


makaron - ja polecam tagliatelle, fettucine, papardelle, lub inny ulubiony - na dwie osoby
opakowanie zupy Borowikowej Knorra
pół kostki grzybowej Knorra
przyprawy do smaku wg upodobań
sól i pieprz
śmietana 12%
kilka grzybków suszonych




Przygotowanie

Grzybki suszone łamiemy i zalewamy zimną wodą, tak około jednego kubka.  Odstawiamy na 2 godz. Gotujemy w wodzie, w której się moczyły z połową kostki grzybowej.  Po zagotowaniu wsypujemy zupkę z paczki i gotujemy 10 minut mieszając. Nastepnie wkładamy makaron i gotujemy go w tym sosiku al dente. Mieszamy cały czas.  Kiedy makaron jest gotowy sprawdzamy konsystencję sosu. Jeśli jest za rzadki dodajemy śmietanę lub mąkę rozpuszczoną w wodzie - jeśli zbyt gęsty (bo to zależy od ilości makaronu) podlewamy gorącą wodą. Doprawiamy do smaku!

Nakładamy na talerze.

Pomysł na to danie powstał przy okazji przygotowywania zupy borowikowej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz