piątek, 30 marca 2012

Gulasz z piersi kurczaka mój ulubiony

Składniki

4 pojedyncze filety drobiowe
1 duza cebula2 ząbki czosnku1 papryka czerwona1 mały pomidor jajkotarta bułkasólpieprzkostka rosołowazielenina



Przygotowanie

Piersi pokroić w paseczki, posolić, popieprzyć, a następnie obtaczać każdy kawałek w rozmąconym jajku i tartej bułce.Po obtoczeniu usmażyć na rozgrzanym oleju. Przełożyc do większego rondla, dodać pokrojona w paseczki cebulę, zmiażdżony czosnek. kostkę rosołową, pokrojoną w paski paprykę i pomidora pokrojonego w kostkę. Podlać wodą i dusić na wolnym ogniu do miękkości mięsa.
Sos zageścić śmietaną i mąka lub tartą bułką. Posypać zieleninką i podawać z ryżem lub ziemniakami jako danie główne. Ja dodaje jeszcze kilka pieczarek podsmażonych albo własnoręcznie zbierane borowiki. Jak niemam papryki świeżej, to daje marynowaną i smak gulaszu wtedy jest słodko kwaśny.
Gulasz jest pyszny i każdy mnie pyta jak go zrobiłam. Pozdrawiam i życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz