piątek, 9 marca 2012

Babeczki z marchewki i sera

Składniki

5 dag drożdży,
50 dag mąki,
szczypta soli,
15 dag masła,
2 marchewki,
3 jajka,
po 10 dag ementalera i goudy,
tłuszcz do foremek,
żółtko,
łyżka mleka.



Przygotowanie

Rozpuścić drożdże w 125 ml ciepłej wody i zagnieść z mąką, solą, masłem oraz jajkami. Odstawić pod przykryciem, aż ciasto urośnie. Utrzeć na tarce obrane marchewki. Każdy gatunek sera pokroić w 8 kostek. Ciasto zagnieść z tartą marchewką, uformować wałek i pokroić na 16 kawałków. Z każdej porcji odciąć 1/3. Ze wszystkich - małych i większych - części uformować kulki. Większe kulki ciasta włożyć do natłuszczonych foremek o średnicy 7 cm. W środek każdej włożyć kostkę sera, nakryć małą kulką ciasta. Odstawić na 10 minut. Roztrzepać żółtko z mlekiem i posmarować wierzch babeczek. Piec około 12 minut w temperaturze 200 stopni. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz