Składniki
30 dkg makaronu świderki
1 duży pomidor
1 średni ogórek wężowy
1 średnia czerwona papryka
4 zielone cebulki (gruby szczypior) lub średnia czerwona cebula
10-15 wypestkowanych oliwek kalamata
20 dkg sera feta
Sól i pieprz do smaku
Sos
4 duże łyżki dobrego oleju z oliwek
2 duże łyżki octu białego 5% lub 1 łyżka 10%
1 ząbek czosnku (przeciśniętego przez praskę)
1/2 łyżeczki suszonego oregano
Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić, przelać zimną wodą, zostawić do całkowitego obcieknięcia i przełożyć do miski. Pomidor, ogórek, paprykę pokroić w drobną kostkę, cebulki i oliwki pokroić w plasterki i dodać do makaronu. Doprawić solą i pieprzem do smaku.Składniki sosu wymieszać (najlepiej w zakreconym słoiczku szybko nim potrząsając). Gotowym sosem polać sałatę i wszystko dobrze wymieszać.
Sałatka jest bardzo smaczna, prosta i szybka w wykonaniu.
Życzę Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz