czwartek, 15 marca 2012

Kluski śląskie idealne na niedzielny obiadek

Składniki

- ziemniaki ( tyle co do obiadu lub więcej )
- sól
- mąka ziemniaczana
- całe jajko

- łyżka do lodów



Przygotowanie

Ziemniaki gotujemy tak jak do obiadu. Po odcedzeniu zostawiamy na ok.30min jak juz będa ciepłe to przeciskamy je przez praskę do miski



Następnie wyrównujemy ziemniaki, dzielimy na 4 równe części



1/4 części wyjmujemy i wsypujemy mąkę ziemnaiczaną tak żeby przykryła pusty trójkąt, dodajemy całe jajko


Zagniatamy wszytsko na jednolitą masę.

A teraz mój patent: bierzemy łyżkę do lodów.
Łyżką do lodów nabieramy masę przekładamy na deskę i dzielimy nożem na pół.


W dłoni robimy kulki i układamy na tacke przykrytą ściereczką kuchenną gdy juz zrobimy kulki a jest jeszcze kilka godzin do obiadu to przykrywamy ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce.


Gotujemy wodę w garnku, solimy wlewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy kluski, przykrywamy, od czasu do czasu mieszamy żeby sie nie przykleiły do dna garnka. Jak wypłyną to odkrywamy i gotujemy na małym ogniu żeby tylko woda mrugała po ok.6 min ( najlepiej wyciągnąc 1 i spróbowac czy dobry )wyciagamy i jemy z czym chcemy.

P.S jak ugotuje swoje do obiady to wkleje końcowe zdjęcie

SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz