czwartek, 29 grudnia 2011

Zupa rybna dla właścicieli kotów i nie tylko

Składniki

Drobne rybki (płotki, okonie) ok 1/2 kg na litr wody
Filety z dowolnej ryby
Włoszczyzna (bez kapusty włoskiej)
3-4 cebule
Przecier pomidorowy
Przyprawy: sól, pieprz, cukier, słodka i ostra papryka
Olej (oliwa) lub masło do smażenia
Natka pietruszki


Dla właścicieli kotów dlatego, że pozostałe po gotowaniu wywaru drobne rybki na pewno zyskają uznanie naszych ulubieńców. Można użyć gotowego bulionu rybnego w kostkach tylko problem polega na tym, że trzeba go przywozić z bardziej cywilizowanego świata.



Przygotowanie

Filety rybne solimy, pieprzymy i smarujemy przecierem pomidorowym wymieszanym z połową słodkiej papryki (w proszku), którą zamierzamy użyć.
Sprawione ryby (mogą być tylko wypatroszone ale koniecznie usuwamy skrzela i oczy aby wywar nie był gorzki) zalewamy wodą, lekko solimy i gotujemy na małym ogniu prawie do rozgotowania.
Następnie dokładnie przecedzamy i do wywaru dodajemy pokrojone w kostkę lub słomkę jarzyny i cebulę przesmażone na tłuszczu. Chwilę gotujemy (nadal na niewielkim ogniu), doprawiamy do smaku świeżo zmielonym pieprzem, ostrą papryką i szczyptą cukru dla wydobycia smaków i wkładamy wcześniej przygotowane filety zwiększając ogień. Po 10-15 minutach zupa gotowa!
Przy nalewaniu na talerze musimy uważać aby ryba się nie porozlatywała. Dekorujemy posiekaną natką pietruszki.

Można do zupy podać łazanki (najlepiej domowe)

Jeśli mamy bulion to zupa  jest gotowa w pół godziny!!  Tylko kot(y) nie są wtedy szczęśliwe!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz