piątek, 9 grudnia 2011

Młoda kapusta na krótko

Składniki

1 główka młodej kapusty .1 pęczek dymki.  1 kopiasta łyżka posiekanego koperku.  2 łyżki masła.   1 łyżka mąki . sól, pieprz, sok z cytryny, cukier




Przygotowanie

Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, posiekać. W rondlu rozgrzać 1 łyżkę masła, włożyć kapustę, zalać wrzątkiem tylko do 3/4, dusić na małym ogniu ok. 20 minut. Dodać posiekaną dymkę i koperek .
Z pozostałego masła i mąki zrobić zasmażkę, dodać do kapusty, wymieszać, krótko zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny (ew. octem winnym). Kapusta powinna być lekko kwaskowata

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz