środa, 14 grudnia 2011

Dietetyczny Dorsz lub Mintaj

Składniki


1/2 kg fileta z dorsza lub mintaja
przyprawa do ryb Kamisa
sól
pieprz
cebula
olej do smażenia Kujawski
cytryna


na zdjęciach dorsz:)


 







Przygotowanie

Rybę rozmrażamy i osuszamy. Posypujemy przyprawą do ryb, solą, pieprzem oraz okładamy plastrami cebuli. Skrapiamy cytryną i odstawiamy na chwilkę. Na patelni rogrzewamy olej (nie za dużo) i smażymy rybkę przewracając raz po raz. Cebulę można też usmażyć jeśli lubimy lub po prostu wyrzucić. Ja smażę bo ma fajny smak z rybką. Prawdopodobnie Mintaj się wam zacznie rozpadać jak mi ale to nic - w końcu to potrawa dla nas a nie na pokaz. Dla lubiących estetykę na stole polecam jednak dorsza. jest mięsisty i nie rozpada się. Już na talerzu można jeszcze pokropić cytryną lub dosolić do smaku. Proste i nie ma wiele kalorii.

Na pewno nie smakuje jak w panierce ale chodzi o to by była w miarę smaczna i zarazem dietetyczna. Na pewo jest lepsza niż gotowana!!!!!

Pomysł zainspirowany poradą mojej przyjaciółki z WŻ megi65 i lekko zmodyfikowany po mojemu!!!!!!!!!!

POLECAM!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz