piątek, 23 grudnia 2011

Pulpety w sosie pomidorowym dieta-wątroba trzustka

Składniki

 


mięso mielone (ok. 30 dag)




sól




pieprz




majeranek




1 jajko




Na sos:




2 duże pomidory




pół papryki




słodka papryka




cukier




sól




pieprz biały




bazylia




zioła prowansalskie







Przygotowanie

 

Z mięsa, jajka i przypraw zrobić jednolitą paćkę :)

Uformować kilka niewielkich kulek.

Zrobić sos:

Zaparzyć pomidory, obrać ze skórki. Pokroić na kawałki.

Rozgrzać odrobinę oliwy, dusić na niej pomidory posypane bazylią.

Gdy pomidory puszczą sok i się ostatecznie rozwalą, dodać pokrojona w kostkę paprykę i resztę przypraw w niewielkich ilościach.

Dusić jakiś czas, z 10 minut.

Jeśli nie ma to być dla osoby z dietą, można użyć tego przepisu na sos

Gdy sos będzie się gotował, włożyć do niego mięso (ostrożnie-dopóki nie zmieni koloru łatwo się rozwala! ).

Gotować ok. 1 godz.

 

Odpowiednie dla osób mających dietę w związku z problemami z trzustką.

Odpowiednie dla osób mających problemy z wątrobą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz