Składniki
Ciasto:
30 dag mąki
10 dag cukru
1 żółtko
20 dag masła
Masa:
50 dag twarogu trzykrotnie mielonego
25 dag ugotowanych ziemniaków
5 dag masła
4 jaja
20 dag cukru pudru
aromat rumowy
15 dag bakali (migdały, skórka pomarańczowa, rodzynki)
Przygotowanie
Wykonanie
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto.Wylepić nim blache wysmarowaną tłuszczem i obsypaną mąką, wstawić do piekarnika, lekko podpiec.
Przygotować masę: ziemniaki przepuścić przez maszynkę. Masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać po 1 żółtku oraz cukier puder. Z białek ubić sztywną pianę.
Masę jajeczną bardzo dokładnie wymieszać z serem, zmielonymi ziemniakami i pianą. Pod koniec dodać bakalie i aromat, wyłożyć na gorący lekko podpieczony spód.
Sernik piec w tem 180 stopni przez 50 min. Po ostudzeniu sernik można podawać z plastrami pomarańczy i cukrem pudrem lub polewą z gorzkiej czekolady.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz