środa, 28 grudnia 2011

Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami przepisu Beatarii

Składniki


Składniki:

Ciasto:

1 kg mąki pszennej
2 jajka + 1 jajko do smarowania
7 dag drożdży
1/2 l mleka
10 dag masła
2 łyżeczki cukru
sól

Farsz:
Mój przepis na bigos wigilijny (dostępny w moich przepisach pt. Bigos wigilijny lub wyśmienity farsz do...), lub wg uznania



Przygotowanie

Farsz przygotowuję dwa dni wcześniej.
Znajduje się on w moich przepisach pt. Bigos wigilijny lub wyśmienity farsz do...

Ciasto:
Drożdże rozcieram z cukrem, połową ciepłego mleka i połową mąki. Odstawiam do wyrośnięcia pod lnianą ściereczką. Kiedy podwoi swoją objętość, dodaję resztę mąki, mleka oraz jajka. Dokładnie wyrabiami na koniec dodaję miękkie masło i szczyptę soli. Odstawiam je jeszcze na jakieś 10 min, pod przykryciem. Po tym czasie odkrajam po kawałku ciasta i rozwałkowuję na owalne placki wielkości ok. 30 cm na 15 cm. Nakładam farsz i roluję. Kroję na paszteciki po ok 7-8 cm. Wykładam na blachę z papierem do pieczenia i smaruję każdy pasztecik z wierzchu roztrzepanym jajkiem.

Wstawiam do rozgrzanego piekarnika do 180' C na 20 -25 min.

Podawać najlepiej z barszczem czerwonym.

Z tego przepisu wychodzi ponad 30 pasztecików.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz