czwartek, 8 grudnia 2011

Bruschetta oryginalna- Włoska

Składniki

4-5 kromek białego chleba (lub jak dostaniemy np. w Lidlu na "tygodniu Włoskim" specjalne duże kromki do Bruschetty to 2)



"Sos" do bruschetty:


ok 5 pomidorów


kulka sera mozarella


3 ząbki czosnku


4 listki świeżej bazylii


3 łyżki kaparów


2 łyżki oliwy z oliwek


sól





Przygotowanie

SOS:

Pomidory pokroić w drobną kostkę i wrzucić do miski. Dodać czosnek zgnieciony przez prasę, bazylię drobno pokrojoną i posiekane kapary. Całość polać oliwą z oliwek i dodać troszkę soli do smaku, wymieszać.

Kromki natrzeć czosnkiem przekrojonym na pół i opiec je na patelni, aż się przypieką.

Następnie wyłożyć na nie pomidory i mozarellę pokrojoną w plasterki (2-3 plasterki na każdą kromkę, chybaże jest większa).

Przygotowane kromki włożyć do piekarnika na 180*C na ok 10 min, aż ser sie roztopi.

Jeść na ciepło.

Smacznego!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz