czwartek, 8 grudnia 2011

Fasolka po kowbojsku

Składniki

1 duża cebula
ok.230g wędzonego boczku
ok.230g pikantnej kiełbasy (lub swojej ulubionej)
450g fasoli z puszki (białej,czerwonej,brązowej)
400g posiekanych pomidorów z puszki
oliwa do smażenia
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżeczka musztardy
pieprz (do smaku)
1 łyżka majeranku




Przygotowanie

1.Cebulę obrać i pokroić w cienkie krążki.Boczek pokroić w drobną kostkę.Kiełbasę pokroić w cienkie plasterki (lub półplasterki).
2.Fasolę przełożyć do cedzaka.Przepłukać pod bieżącą wodą.Dobrze odsączyć.
3.Na patelni podgrzać oliwę.Smażyć cebulę,bekon i kiełbasę,póki cebula nie nabierze złocistego koloru i nie będzie miękka.
                              
4.Dodać posiekane pomidory,brązowy cukier i musztardę,następnie wszystko wymieszać.Podgrzewać potrawę,póki nie pojawią się na niej bąbelki.
5.Zmniejszyć ogień i dusić sos pod przykryciem przez około pół godziny.Od czasu do czasu zamieszać,żeby nie przywarł.
6.Dodać do sosu odsączoną fasolę i majeranek.Przyprawić do smaku pieprzem i wszystko dobrze wymieszać.
                 
Gotować jeszcze przez kilka minut,aż fasola dobrze się zagrzeje.
             Podawać z kromkami chleba.SMACZNEGO!!!
                                              

Przepis pochodzi z książki "Książka Kucharska dla Dzieci" Angeli Wilkes.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz