sobota, 24 grudnia 2011

Karczek pieczony w foli aluminiowej

Składniki

Składniki:
- 1 sztuka karczku bez kości
- 2-3 cebule
- 5-6 ząbków czosnku
- przyprawy: do wieprzowiny lub delikat do mięs, pieprz, sól, papryka czerwona, czosnek granulowany, olej
- folia aluminiowa



Przygotowanie

Przygotowanie:
- dzień wcześniej należy karczek ponacinać dość głeboko na odpowiednią ilość porcji tak do połowy nie do końca, nastepnie natrzec oliwą, posypac przyprawami, każdy kawałek ponacinany obłożyć pokrojoną cebula w talarki, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i posypać przyprawami. Tak pozostawić na noc (ja wkładam do woreczka foliowego)
- na nastepny dzień karczek przekładamy na podwójna folię aluminiową jeszcze raz doprawiamy i zawijamy szczelnie
- pieke go ok 3 godzin w normalnym piekarniku w temp.180 stopni
- po ok 2 godzinach zazwyczaj sprawdzam i delikatnie odwijam bo czas pieczenia zależy od wielkości mięska
- co do przypraw to każdy może stworzyć swoja wariację i dodać to na co ma ochotę
- mięsko po upieczeniu rozpływa sie w ustach pychota
Pozdrawiam i życzę smacznego
- ma jeszcze jedną zaletę nie musisz nic robić,mięsko samo sie piecze a ty masz czas dla siebie
- podaję z pieczonymi ziemniaczkami i surówką z kapusty

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz