piątek, 30 grudnia 2011

Pulpeciki w sosie paprykowo-pieczarkowo-serowym

Składniki

Na pulpeciki:
500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego lub wieprzowego
1 cebula
1 jajko
5 łyżek bułki tartej
1 łyżeczka musztardy
pieprz ziołowy
szczypta soli lub opcjonalnie vegeta do smaku

Na sos:
1 cebula
6-7 pieczarek
1 papryka czerwona
2 serki topione pieczarkowe (2x100g)
2 łyżki mleka
6 łyżek śmietany 12%
3 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
papryka ostra mielona
pieprz ziołowy





Przygotowanie

Pulpeciki:
Cebulę zetrzeć na tarce do jarzyn, na grubych oczkach, dodać do mięsa. Wszystkie składniki pulpetów wymieszać dokładnie ręką. Formować nieduże pulpety i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 220oC na funkcji z termoobiegiem około 15-20 minut.

Sos:
Posiekaną cebulę podsmażyć lekko na rozgrzanym oleju, wrzucić pokrojone pieczarki i paprykę, chwilę smażyć razem.

Mleko wlać do miseczki, podgrzać w mikrofali, dodać pokrojone w mniejsze cząstki serki topione, zamieszać lekko, wstawić jeszcze raz do mikrofali, podgrzać 1 minutę, wyciągnąć i dokładnie wymieszać, dodać śmietanę i znowu dokładnie wymieszać.

Powstały sos śmietanowo-serowy wlać do warzyw i zamieszać. Przyprawić podanymi przyprawami i chwilkę pogotować.

Do sosu wrzucić upieczone pulpeciki, zamieszać , podgotować 1-2 minuty.
Podawać z ziemniakami z wody i ulubioną surówką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz