środa, 14 grudnia 2011

Ogórki z marchewką na zimę

Składniki

5 kg ogórków
5 marchewek
5 cebul
5 ząbków czosnku
3-4 łyżeczki soli
Zalewa:
1 szklanka wody
pół szklanki octu 10%
ćwierć szklanki oleju
pół szklanki cukru



Przygotowanie

Ogórki obrać, pokroić w plasterki, posolić. Marchewkę oskrobać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Czosnek obrać, drobno pokroić. Cebulę pokroić w kostkę, posolić. Po godzinie odcisnąć ogórki i cebulę, wymieszać z resztą warzyw. Zagotować zalewę. Włożyć sałatkę do gorącej zalewy, wymieszać, przełożyć do słoików. Pasteryzować kilka minut.
Przepis mam z Biblioteczki Poradnika Domowego - przepisy czytelników. Sałatka jest super.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz