Składniki
Ciasto:
2 szklanki proszku budyniowego lub kisielu w proszku o smaku cytryniowym
6 łyzek mąki tortowej
5-7 jajek
ok.2 szklanek cukru (w miarę drobnego)
kostka margaryny lub masła
ocet - 2 łyzki
olej lub oliwa -7 łyżek
proszek do pieczenia 1,5 łyzeczki i szczypta sody oczyszczonej
aromat cytrynowy
cukier puder do posypania na sucho
Przygotowanie
Przygotowanie:
Margarynę lub masło rozetrzeć z cukrem i jajkami na puszystą mase .Proszek budyniowy lub kisielowy przesiać razem z proszkiem do pieczenia i mąką pszenną .Dodac do masy jajecznej mąki ,nastepnie olej,ocet i aromat.Wymieszać bardzo dokładnie.Wyłożyć ciasto do dwóch foremek keksowych uprzednio wysmarowanych tłyszczem i wysypanych tartą bułką (lub wyłożonych folią aluminiową).Piec ok.30 minut w średnio nagrzanym piekarniku.Po upieczeniu wyjąć z formy i pozostawić do ostygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz