czwartek, 8 grudnia 2011

fantastyk podudzi a przy okazji i udek

Składniki

podudzia  z kurczaka 
mięso mielone
1 ziemniak
pieczarki duże
przyprawy -  bułka tarta - "vegeta"
olej
przepis na 5 osób
5   podudzi z kurczaka
20 dkg mięsa mielonego
4-7 dkg pieczarek
1 ziemniak
przyprawy
WYJASNIAM !!!!!!!!!!!!!!!!!  że do nadzienia najlepiej nadają się podudzia a Marynikowi dziękuję za zwrócenie uwagi, rzeczywiście chodzi mi o podudzia przepraszam wszystkich poprostu przeoczenie




Przygotowanie

same  podudzia  na noc
należy dokładnie umyć delikatnie obciągnąć z kości tak, żeby mięso było na wierzchu - nie należy rozcinać przecinać  podudzi 
-  podudzia  natrzeć pieprzem,solą majerankiem czosnkiem odrobiną przyprawy "kucharek" ewentualnie "vegeta"
oddzielnie przygotować należy
mięso mielone
przyrządzić tak jak na kotlety mielone w/g gustu gospodyni ----    ja dodaję jeszcze odrobinę cukru do przypraw  i aby to mięso  nabrało soczystości dodaję koniecznie jeden ziemniak starty na drobnej tartce tak  jak na placki ziemniaczane

 PODUDZIA   I MIĘSO PRZYGOTOWAĆ NA NOC

aby nabrały w pełni  smaku
NA DRUGI DZIEŃ
 podudzia  odwrócić-tak aby skórka była na wierzchu
przygotowanym mięsem mielonym nadziać podudzia lub udka - nadać odpowiedni
kształt
otoczyć w oleju a następnie w bułce tartej
ułożyć na blasze piec w piekarniku około 1,20 min  tem.170 stopni włączyć nawiew,aby pięknie zarumieniły się
podawać z ryżem lub z ziemniakami

Udka z kurczaka tak samo przygotowuję na noc tj. odpowiednio z przyprawami
i potem razem z z podudziami piekę w  piekarniku, wcześniej smaruję olejem i posypuję bułką tartą i tak wychodzą mi dwa dania podudzia i udka
z mięsa mielonego które mi pozostaje robię kotlety mielone z farszem w środku z pieczarkami/ wcześniej pieczarki kroję drobno i  podsmażam z cebulką i przprawami na oleju/
a jak jeszcze mi zostanie mięso  mielone ----faszeruję nim pieczarki no i zobaczcie sami 4 dania w jednym - czy to nie fantastyk no powiedzcie sami 
papapa do zobaczenia 

smacznego 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz