niedziela, 25 grudnia 2011

zapiekanka - patisio

Składniki

25 dkg mielonej wieprzowiny

25 dkg mielonej wołowiny

6 łyżek oliwy z oliwek

50 dkg makaronu rurki

połowę  pęczeka świeżego tymianku

sól, pieprz
 

Na sos


1 łyżka masła 

2 łyżki mąki

20 dkg żółtego sera

1 i 1/2 szklanki mleka zimnego



Przygotowanie

Makaron ugotować wg przepisu

Ser zetrzeć na drobniutkich oczkach.

Mięso wymieszać z połową tymianku, solą, pieprzem i przesmażyć na patelni.

W naczyniu do zapiekania układać na przemian warstwę makaronu i na to warstwę mięsa.

Posypać resztą tymianku i piec ok 15 minut w nagrzanym piekarniku do temp 180 stopni.
 
Sos:

Masło rozpuścić na patelni, dodać mąkę i ciągle mieszając dolewać mleko i  drobno starty żółty ser.

Gdy sos będzie jednolity i gęsty, polać nim zapieczoną potrawę i piec jeszcze przez ok 20 minut.


Rada


Tymianek można zmieszać z innymi dostępnymi świeżymi ziołami np: bazylia, rozmaryn, mięta, lub poprostu użyć suszonych ziół.



                                               SMACZNEGO!!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz