sobota, 17 grudnia 2011

Spaghetti bolognese- sos pomidorowy

Składniki

składniki na porcję dla dwóch osób:


1 mała cebula
2 ząbki czosnku
1-2 łyżeczki suszonego oregano
1-2 łyżeczki suszonej bazylii
szczypta soli
szczypta pieprzu
ok. 400g krojonych pomidorów
1 mały koncentrat pomidorowy
ok. 300g miesa mielonego wieprzowego lub drobiowego
oliwa z oliwek do podsmażenia mięsa
ser żółty (najlepiej parmezan) do posypania makaronu
świeże bazylia do przybrania potrawy
makaron spaghetti lub tagliatelle ok.200/250g.




Przygotowanie


     Cebulę drobno posiekać, czosnek zetrzeć na tarce lub bardzo drobno posiekać, wsyztko podsmażyć na oliwie z oliwej, następnie dodać mięso mielone. Wszytsko razem dokładnie wymieszać i smazyć na średnim ogniu aż do momentu kiedy mięso będzie usmażone.
     Następnie dodać do mięsa krojone pomidory, koncentrat pomidorowy, suszone oregano, bazylię, szczyptę soli oraz pieprzu do smaku. Wszytsko dokładnie wymieszać, podsmażyć na wolnym ogniu ok. 10-15 min.
     Makaron ugotować al dente, wymieszać z sosem, podawać posypany serem żółtym i przybrany listkami świeżej bazyli.
     Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz