niedziela, 25 grudnia 2011

Sernik kawowo-czekoladowy

Składniki



Spód:

90g masła
60g brązowego cukru
1 jajko
1/4 szkl. wiórków kokosowych
1/4szkl. płatków owsianych
3/4 szkl. mąki razowej
1/2szkl. mąki pszennej
1 łyżka kakao
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki proszku

Masa serowa:


750g twarogu na sernik
1 szkl. cukru
3 jajka
200g gorzkiej czekolady
2 łyżki śmietany 30%
1 szkl. śmietany 18%
szczypta soli
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1/4 szkl. likieru kawowego
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego




Przygotowanie

Przepyszny sernik o kremowej konsystencji i nienagannym wyglądzie.
Szkoda tylko, że przepis nie jest mój :)
Pochodzi on stąd, natomiast pomysł na spód zaczerpnięty z razowych ciasteczek Dorotus. Można oczywiście pójść na łatwiznę i zrobić spód z pokruszonych herbatników czekoladowych.



Wykonanie:

Spód:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Masło ubijamy z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodając pozostałe składniki. Tak powstałym ciastem należy wylepić tortownicę o średnicy 24-26cm i podpiec przez 10 min.

Masa:
Ubijamy twaróg na puszystą masę stopniowo dodając cukier, a potem po jednym jajku.
Czekoladę rozpuszczamy z 2 łyżkami śmietanki i kawą (dodajemy ok. pół szklanki wody żeby po rozpuszczeniu czekolada była dosyć lejna).
Rozpuszczoną czekoladę wlewamy do masy twarogowej, dodajemy resztę składników i miksujemy na gładką masę.
Wlewamy ją do tortownicy i pieczemy przez 45 minut, a po upieczeniu zostawiamy w lekko uchylonym piekarniku do ostygnięcia, a potem wkładamy do lodówki.
Wierzch dekorujemy bitą śmietaną.


Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz