wtorek, 13 grudnia 2011

Kurczak w cieście francuskim ze szpinakiem

Składniki

składniki na 2 porcje (ew. 3 małe)

podwójna pierś z kurczaka (ok. 40 dag)
30-40 dag szpinaku
ciasto francuskie ok. 30x50 cm (275 g)
ok. 100-130g sera feta
łyżka masła
2-3 ząbki czosnku
sól, pieprz
ew. sos czosnkowy (mały kubek śmietany lub jogurtu naturalnego, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sól, pieprz)



Przygotowanie

Zaczynamy od przygotowania szpinaku. Świeży dokładnie myjemy i podsmażamy kilka minut na maśle, aż zmięknie. Pod koniec dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Ciasto dzielimy na 2-3 części. Na połówce każdego kładziemy warstwę osączonego szpinaku, na to surowy filet z kurczaka, delikatnie doprawiamy solą i pieprzem, na wierzch kładziemy pokruszoną fetę. Przykrywamy drugą połówką ciasta, łączymy brzegi, a na wierzchu robimy kilka niewielkich nacięć, żeby woda z kurczaka miała jak odparować.
Tak przygotowanego kurczaka wkładamy do nagrzanego do 180st. piekarnika (u mnie wybieram program 'pieczenie w podczerwieni') i zapiekamy 20-30 min, pod koniec zerkając, czy nie przyrumienia się za bardzo (co, przez moje gapiostwo widać akurat na zdjęciach...)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz