niedziela, 11 grudnia 2011

smalec domowy

Składniki

0,5 kg słoniny 0.5 kg surowej pachwiny 0.5 kg surowego podgardla 10 szt. cebula 6 ząbków czosnku pieprz majeranek vegeta



Przygotowanie

Słonine, podgardle,pachwine kroimy w kostke, ale wszystko musi być osobno, nic nie mieszamy. Na dno garnka wlewamy szklanke wody, nastepnie wsypujemy słonine i rozkładamy po całym dnie.. Na warstwe słoniny wsypujemy cebule( pokrojoną w cienkie plastry) tak żeby przykryć całą słonine. To wszystko doprawiamy vegetą i pieprzem,wyciskamy 2 ząbki czosnku a na to wszystko sypiemy majeranek, dosyć obficie.Następna warstwa to podgardle i znów cebula, vegeta,czosnek, przyprawy i majeranek. I na końcu pachwina i jak poprzednio cebula vegeta,czosnek,pieprz i majeranek. wszystko ubijamy lekko reką w garnku. Garnek stawiamy na małym ogniu na około 3-4 godziny. NIE MIESZAMY, po 3-4 godzinach zdejmujemy z ognia i po wystudzeniu smarujemy pieczywo. Ważna jest kolejność warstw w garnku, polecam też nie żałować cebuli. Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz