piątek, 16 grudnia 2011

Pierogi z serem - super łatwe

Składniki

0,5 kg mąki
1 jajko
1 szklanka wody

0,5 kg sera białego półtłustego
2-3 łyżki cukru

masło



Przygotowanie

Ciasto wyrobić.
Ser wymieszać z cukrem. Ewentualnie mozna dodac trochę śmietany.

Każdy wie jak robić pierogi ... Ciasto wyrabiamy. dzielimy na mniejsze części i każdą wałkujemy na cienki placek. Dzielimy go na kwadraty (nożem) lub wycinamy szklanką kółka. Nakładamy na  środek trochę masy serowej i zaklejamy. Wrzucamy na wrzątek. Po wypłynięciu gotujemy ok 3-4 minut.

Warto dodać do sera trochę śmietany kremowej. Ser wówczas jest "mokrzejszy".

Wrzucać gotowe na osolony wrzątek.
Polac stopionym masłem i posypać cukrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz