piątek, 2 grudnia 2011

Krem z brokułów z pesto i słonecznikiem

Składniki

1 opakowanie mrożonych brokułów
200 ml śmietanki 18% (z kartonika)
3 łyżki łuskanego słonecznika
3 łyżki pesto
1,5 l bulionu z warzyw
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy



Przygotowanie

Uwielbiam zupy-krem.  Jeśli chcę zupę, zwykle jest to krem właśnie.  Jest elegancki, aksamitny i sycący.  Zawsze pysznie smakuje i pięknie wygląda.   Dziś krem z brokułów. Ze smakowicie chrupiącym słonecznikiem.



Brokuły rozmrozić.  W garnku na rozgrzanym maśle i oliwie zeszklić posiekaną cebulę, dodać pokrojony w plasterkach czosnek, wymieszać, dodać brokuły i lekko poddusić, aż brokuły zmienią kolor na intensywny zielony.  Zalać bulionem, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć gaz, zmiksować na gładko,  dodać pesto, wymieszać i gotować ok 20 minut na wolnym ogniu.  W międzyczasie na suchej patelni uprażyć słonecznik do delikatnego zrumienienia.  Po wspomnianym czasie gotowania zupy dodać śmietanę oraz słonecznik. Wymieszać i pogotować jeszcze 5 minut.

Jeść z grzankami z pieczywa pszennego, usmażonymi na oliwie na patelni oraz opruszone dodatkowym słonecznikiem (też uprażonym).  Można dekorować bazylią.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz