poniedziałek, 20 lutego 2012

Shepherd Pie (w wolnym tłumaczeniu Zapiekanka

Składniki

½ kg mielonej wołowiny,
1 poszatkowana cebula,
1 rozgnieciony ząbek czosnku,
2 starte marchewki,
½ butelki czerwonego wytrawnego wina,
ok. 3 - 4 duże ziemniaki,
mleko,
masło,
sól,
pieprz,
starty ser żółty,
natka pietruszki,
olej do smażenia,



Przygotowanie

Na patelni podsmażyć cebule razem z marchewką i czosnkiem, tak aby cebula była lekko przeszklona. Przełożyć do garnka. Podsmażyć mięso mielone i przełożyć do tego samego garnka, zalać winem doprawić, dodać pietruszki i zostawić na ogniu tak długo aż wyparuje prawie całe wino. Ugotować ziemniaki i zrobić z nich piure dodając odrobinę mleka i masła. Następnie przygotować naczynie żaroodporne i nasmarować je tłuszczem, do tegoż naczynia najpierw wkładamy warstwę mięsa mielonego a następnie na górę kładziemy piure z ziemniaków i posypujemy je startym serem. Shepherd Pie włożyć do piecyka na ok. 30 min na 180 stopni. Można podawać z ciemnym sosem, posypane natką. Bardzo użyteczna potrawa gdy spodziewamy się gości na kolacje i nie chcemy spędzić całego wieczoru w kuchni, ja zawsze przygotowuję sobie wcześniej mięso i zostawiam w garnku, później wstawiam tylko ziemniaki i robię piure. Warto czasami urozmaicić jadłospis, polecam dla tych którzy nie przepadają za mięsem mielonym w postaci kotletów. Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz