sobota, 25 lutego 2012

rozpływający się w ustach szaszłyk bez grilla

Składniki

składniki potrzebne do przygotowania szaszłyków:



0,5 kg mięsa (np. szynka lub łopatka wieprzowa)
20 dag boczku w plastrach
3 cebule
przyprawa do szaszłyków lub inna np. do gyrosa
musztarda - ok. 4 łyżeczki
sól, pieprz
zalewa do posmarowania szaszłyków:


pół opakowania sproszkowanej czerownej papryki słodkiej
pół opakowania sproszkowanej czerwonej papryki ostrej
woda -taka ilość, aby powstała gęsta zalewa

czas przygotowania:


60 minut (pieczenie szaszłyków) + 30 minut przygotowanie szaszłyków


potrzebne do przygotowania szaszłyków:



ostry nóż
deska do krojenia
kubek 
rękaw do pieczenia
talerz
patyczki do szaszłyków




Przygotowanie

przepis na ROZPŁYWAJĄCY SIĘ W USTACH SZASZŁYK BEZ GRILLA  mięso pokroić w równą kostkę przyprawić i natrzeć musztardą boczek pokroić na mniejsze kawałki odpowiadające wielkością kawałkom mięsa cebulę pokroić w plastry nadziewać szaszłyki na patyczki w kolejności: mięso, boczek, cebula aż do końca patyczka kiedy wszystkie szaszłyki będą gotowe posmarować je pędzelkiem paprykową zalewą przygotwane szaszłyki włożyć do rękawa do pieczenia i piec godzinę w temperaturze 200 stopni 

 

rady dotyczące przepisu:

a) z tej ilości składników powinny wyjść 4 szaszłyki - porcja dla dwóch głodnych, dorosłych osób
b) do szaszłyków można podać dowolne dodatki: frytki, ziemniaki z wody, pieczone ziemniaki, ryż i ulubioną sałatkę
c) szaszłyki można również upiec na grillu

2 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam ten przepis, konkretnie napisany i jeszcze lepiej smakujący. Szaszłyki lubię również robić z karczku, jest bardziej żylasty i tłustszy, dzięki czemu fajnie wytapia się, nadając idealny smak. Zaś boczek w pikantnym ketchupie z Pińczowa smakuje konkretnie, zresztą gramatura pomidorów w nim zawartych mówi sama za siebie, no ale z musztardą też smakuje, więc naprzemiennie boczek nakłuwam na moje szaszłyki, które potem piekę i piekę... Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń