poniedziałek, 13 lutego 2012

Ciasto rum- orzechy włoskie-czekolada

Składniki

ciasto: 


40 dag mąki


15 dag cukru pudru


20 dag margaryny Kasi


2 żółtka


1 łyżeczka proszku do pieczenia


1 opakowanie cukru waniliowego



masa:


15 dag margaryny Kasi


4 łyżki cukru pudru


2 żółtka


10 dag ( tabliczka ) gorzkiej czekolady


5 łyżek rumu


5 dag rodzynek


5 dag łuskanych włoskich orzechów


1 łyżka  smażonej skórki pomarańczowej



Polewa:


10 dag margaryny Kasi


10 dag cukru pudru


2 łyżki mleka


3 łyżki drobnego ciemnego kakao


1 łyżeczka mąki ziemniaczanej





Przygotowanie

Przygotowanie ciasta: Z podanych składników szybko zagnieść ciasto i odstawić na 30 minut do lodówki.Ciasto podzielić na dwie części i wylepić nim dwie jednakowe, płaskie formy ( może być średnia tortownica lub forma w kształcie kwadratu). Jedną formę piec około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C., a drugą 0 10 minut dłużej . Ciasta wyjąć z form i ostudzić. To, które piekło się dłużej pokruszyć wałkiem  na stolnicy i użyć do masy. ( Ciasto powinno być pokruszone na grudki " żwir" , a nie na " piasek").

Przygotowanie masy: Margarynę utrzeć z cukrem pudrem iżółtkami. Dodać czekoladę pokrojoną na drobne kawałki (czekolady  nie trzeć !) i pokruszone ciasto.Na końcu wlać rum, wsypać bakalie i starannie wymieszać. Masę rozłożyć równą warstwą na wystudzonym cieście. ( masa jest dość twarda. Przygotować polewę i gorącą wylać na masę.

Przygotowanie polewy: Wszystkie składniki stopić, dokładnie wymieszać, na małym ogniu pogotować 5 minut .

Przepis: Ulubione ciasta Kasi ( Złota kolekcja Kasi)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz