środa, 8 lutego 2012

Kluski śląskie z mięsnym sosem wg M&Ł

Składniki

Na kluski:


4 duże ziemniaki
ok. szklanki mąki ziemniaczanej
sól, pieprz
1 jajko

Na sos:


30 dag szynki wieprzowej
15 dag boczku wędzonego
1 łyżka sosu sojowego
kostka do sosów Kucharek
1 łyżka musztardy francuskiej
mąka
sól, pieprz, majeranek, 2 liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego
ząbek czosnku
tłuszcz do smażenia




Przygotowanie

Kluskie śląskie:
ziemniaki obieramy i gotujemy z łyżeczką soli następnie studzimy je i przeciskamy przez praskę lub maszynkę do mięsa stolnicę opruszyć mąką, położyć na to masę ziemniaczaną, zrobić wgłębienie, wbić jajko, popieprzyć,wymieszać razem następnie dosypywać w trakcie wyrabiania ciasta mąkę na stolnice (nie na ciasto) i zalepieć do środka. Przestać dosypywać mąki kiedy ciasto nabierze sprężystości z ciasta odrywać małe kawałki, obraczać je w mące i wyrabiać kuleczki, w których palcem zrobić wgłębienie w garnku zagotować wodę z solą wrzucać kluski do wrządku, gotować ok. minuty po ich wypłynięciu na powierzchnię można przepłukać je w zimnej wodzie Sos mięsny
mięso kroimy na kawałki i delikatnie rozbijamy każdy tłuczkiem solimy (nie za dużo) i obtaczamy w mące rozgrzewamy tłuszcz na patelni smażymy mięso na złoty kolor następnie dorzucamy na patelnię pokrojony w kosteczkę boczek chwile podsmażamy i zalewamy wrządkiem, tak aby mięso było zakryte dodajemy kostkę do sosów, sos sojowy i musztardę oraz liście laurowe i ziele angielskie gotujemy aż mięso będzie miękkie (ok 50 min) na wolnym ogniu dodajemy posiekany czosnek i majeranek łyżkę mąki rozrabiam z niewielką ilością zimnej wody i zagęszczamy tym sos. pod koniec możemy jeszcze doprawić musztardą i czosnkiem granulowanym Danie jest smaczne i sycące. Najlepiej podawać z zazmażaną kapustą. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz