czwartek, 16 lutego 2012

placek orzechowy z masą cappucino

Składniki

BISZKOPT Z JABŁKAMI

6 jaj
1/2 szkl.cukru oraz 1 szkl. cukru do jabłek
1 szkl. mąki pszennej
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
15 dkg.włoskich orzechów (siekanych)
1 szkl. mąki krupczatki
80 dkg. jabłek



MASA

1 i 1/2 masła
4 jaja
duże opakowanie capucino orzechowe
1 szkl.cukru

W ŚRODEK UPIEC ZWYKŁY BISZKOPT Z 4 JAJ






Przygotowanie

BISZKOPT Z JABŁKAMI: jabłka zetrzeć na grubej tarce, zasypać szklanką cukru i jak puści sok dodać szklankę krupczatki, oraz orzechy. Z reszty składników przygotować masę biszkoptową i dodać do niej jabłka, wymieszać i upiec. Po upieczeniu przekroić na pół lub odrazu podzielić i upiec 2 placki.

MASA: jajka ubić na parze, dodać cukier i przestudzić.Kawę cepucino rozpuścić w małej ilości wody i ostudzić. Masło utrzeć dodać jajka i kawe.Przełożyć placki.

Powiem tak tyle razy go piekłam, ze mi sie już znudził ale rodzince i znajomym smakuje i często im piekę.

           
             



Zdjęcia dzięki życzliwości Irenki Sikory.
Irenko śliczne dzięki.


BISZKOPT Z JABŁKAMI + 1/2 MASY + BISZKOPT BIAŁY + MASA + BISZKOPT Z JABŁKAMI

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz