wtorek, 7 lutego 2012

Kurczak z sosem serowym

Składniki

1 kurczak (1—1,25 kg),

200 g ryżu,

50 g masła,

25 g mąki kukurydzianej,

natka pietruszki,

1 szklanka mleka,

pół szklanki śmietany,

sól, pieprz,

200 g sera grojer,

250 g ugotowanych szparagów (mogą być z puszki)



Przygotowanie

Ugotowanego kurczaka pokrajać na kawałki. W wywarze z kurczaka ugotować ryż, dodając ewentualnie trochę wody. Zagotować mleko, zagęścić je mąką, dodać masło, utarty ser, śmietanę, sól i pieprz; podgrzewać 5 minut, aż do rozpuszczenia sera. Na gorącym półmisku ułożyć pośrodku kurczaka, wokół ryż i ugotowane szparagi, zalać wszystko sosem serowym, posypać posiekaną natką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz