sobota, 4 lutego 2012

Fatoush - libanska salatka

Składniki

salatka:

1 ogorek waz, obrany ze skorki i pokrojony w kostke

250 g pomidorkow koktajowych lub 3 pomidory z krzaczka, pokrojone

3 zielone cebulki, tylko czesc biala i lekko zielona, drobno posiekane

pol peczka natki pietruszki, drobno posiekanej

2 salaty rzymskie, pokrojone na male kawalki

3 chlebki pita, przypieczone na grillu, w piekarniku lub w tosterze, porwane na male kawalki

sos:

2 zabki czosnku, posiekane
sok ze sredniej cytryny
troche oliwy z oliwek (wg uznania)
swiezo zmielony pieprz
pol filizanki drobno pokrojonej miety (koniecznie musi byc swieza)
1 lyzeczka ziaren sumac (mozna ostatecznie pominac)
  
http://pl.wikipedia.org/wiki/Sumak
 
 



Przygotowanie

1. Skladniki na salatke razem wymieszac.

2 Skladniki na sos razem polaczyc i polac nim salatke.


   
     


Przepis na te salatke dostalam od kolezanki i bardzo dlugo zwlekalam by ja zrobic, ze wzgledu na miete. Teraz juz wiem, ze nie potrzebnie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz