sobota, 25 lutego 2012

Paluchy razowe drożdżowe

Składniki

CIASTO:
2 szklanki mąki razowej
1 szklanka mąki pszennej
1-2 łyżki oliwy z oliwek + na posmarowanie paluchów
200 ml ciepłej wody
20 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru

POSYPKA:
do wyboru
sól gruboziarnista
ostra lub słodka papryka
pieprz
oregano, koperek, majeranek
zioła prowansalskie
sezam, mak
curry, kurkuma

*1 łyżka to ok. 15g
**1 szklanka to ok. 250ml




Przygotowanie

Przygotowujemy ciasto: dorożdże rozpuszczamy z cukrem w ciepłej wodzie. Mąki mieszamy ze sobą, dodajemy oliwę i rozczyn. Ciasto wyrabiamy aż będzie gładkie i elastyczne (gdy będzie za suche, wlewamy więcej wody, a gdy za wodniste, dodajemy mąki).
Ciasto dostawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ja używam specjalnej miski  do ciasta drożdżowego, więc czekam około 15 minut). Gotowe ciasto wałkujemy na grubość ok. 1 cm i wycinamy paski. Kładziemy na blaszce lekko posmarowanej oliwą. Każdy pasek cieniutko smarujemy oliwą, posypujemy wybranymi dodatkami. Ja użyłam: gruboziarnistej soli, ostrej papryki z Turcji, oregano i czarnego sezamu. Pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 200ºC. Smacznego.

Paluchy można podawać z ulubionymi sosami albo same. Szybka przekąska na imprezę.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz